Genel

DemirDöküm Nitron Condense Kombi Arıza ve Hata Kodları

Demirdöküm Nitron Condense kombinizde tüm kontrol ve resetleme işlemi yapıldığı halde arıza devam ediyorsa, servis çağırın.

F1 Hata Kodu: F1 arıza kodu aşırı ısınma hatasıdır. Tesisat suyu sıcaklığı 98 derecenin üzerine çıkmış ya da eşanjör bölgesindeki sıcaklığın 130 derecenin üzerine çıkmasıdır. Bu durumda kombi kendini korumaya alıp çalışmayı durdurur. Ekranda F1 hatası görülür. Bu durumda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetleme işlemi sonrasında düzelmediği takdirde servis çağırın.

F2 Hata Kodu: F2 arıza kodu kullanım suyu sensör hatasıdır. Bu sensör arızası olduğunda ekranda F2 hata kodu verir ya da hata kodu vermeden kullanım suyunda sıcaklıkta dalgalanmalar olur ve suyu ısıtmaz. Bu durumla karşılaştığınızda servis çağırın.

F3 Hata Kodu: F3 arıza kodu tesisat suyu sensörü arızasıdır. Bu durumda petekleriniz ısınmaz ve resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetleme işlemi sonucunda düzelmediği takdirde servis çağırın.

F4 Hata Kodu: F4 arıza kodu iyonizasyon hatasıdır. Yani kombi çalışırken alevi kesiyor ve bu nedenle gazı hissetmiyor anlamına gelir. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey gaz vanalarını kontrol etmenizdir. Bunun nedeni, gaz vanalarının kapalı konumda kalması ya da gazınızın kesik kalmış olması olabilir. Bununla birlikte kombi gazı hissetmediği için de F4 hatası veriyor olabilir. Tüm kontrollerden sonra kombinizi birkaç kez resetleme işlemini yapmalısınız. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın.

F5 Hata Kodu: F5 arıza kodu prosestat hatasıdır; yani atık gaz sistemiyle alakalı bir arızadır. Bu durumla karşılaştığınızda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın.

F6 Hata Kodu: F6 hata kodu, Tesisat devresi dönüş NTC sensör arızasıdır. Sensörün arızalı olması ya da kablo bağlantılarında sorun olması durumunda ekranda F6 hata kodu oluşur. Bu durumla karşılaştığınızda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın.

F7 Hata Kodu: F7 hata kodu gaz valfi, gaz valfi kablolarında ya da soket bağlantıları sebebiyle ekranda oluşan arızadır. Bu durumla karşılaştığınızda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın.

F8 Hata Kodu: F8 hata kodu NTC sensörlerin aşırı ısınma sonucunda oluşan arızadır. Sensör 95 derecenin üzerinde olunca bu hata ile karşılaşırsınız. Bu durumda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın.

F9 Hata Kodu: F9 hata kodu hava akış anahtarı kısa devre arızasıdır. Bu durumla karşılaştığınızda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın.

F10 Hata Kodu: F10 hata kodu düşük basınç hatasıdır. Kombinizde su basıncı düşükse ya da fazla ise ekranda F10 arıza kodu oluşur. Bu durumla karşılaştığınızda kombinizin suyu eksikse su verilir, fazla ise suyu eksiltilir. Bu işlem yapıldıktan sonra kombiniz çalışacaktır. Yardıma ihtiyacınız olursa servis çağırın.

F11 Hata Kodu: F11 hata kodu sirkülasyon hatasıdır. Bu durumla karşılaştığınızda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın.

F12 Hata Kodu: F12 arıza kodu Düşük voltaj hatasıdır. Voltaj 165W altına düştüğünde ekranda F12 arıza kodu oluşur. Voltajı kontrol edin. Voltaj düşükse regülatör kullanın. Bu durumla karşılaştığınızda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın.

F13 Hata Kodu: F13 arıza kodu NTC sensörler yerinden çıkarsa ya da ters bağlantılı olursa oluşur. Bu durumla karşılaştığınızda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın.

F14 Hata Kodu: F14 arıza kodu ateşleme  5 sn dışında kaldığında ateşlemenin bloke olduğunu gösteren arızadır.  Bu durumla karşılaştığınızda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın…

F15 Hata Kodu: F15 arıza kodu alev 10 sn kadar devre dışı kaldığında oluşan arızadır. Ateşleme bloke olur. Bu durumla karşılaştığınızda resetleme işlemi yapmanız gerekir. Resetlemeden sonra düzelmediği takdirde servis çağırın.

Kategoriler:Genel

Tagged as: , , ,

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s